Het Parktheater organiseerde in verkiezingsmaand november het theaterfestival Let’s talk about democracy. Het thema democratie stond centraal in een breed programma aan voorstellingen, lezingen, dialoogtafels, (jeugd)workshops en exposities in het Parktheater, Pand P, Natlab, en Bibliotheek Eindhoven.

Tijdens de laatste avond, bij een uitverkocht Food for Thought diner, op 29 november is het inspirerende, soms ook confronterende maar bovenal motiverende theaterfestival Let’s talk about Democracy afgesloten.

De afsluiting van een mondig festival
De hele maand november heeft het Parktheater het thema democratie vanuit verschillende perspectieven belicht en laten zien dat democratie meer is dan één keer in de vier jaar stemmen. Actief burgerschap is nodig om de democratie te ondersteunen en te verbeteren. Elke actie, hoe klein ook, kan het verschil maken! Denk aan een steen die je in het water gooit: de rimpelingen die je ziet beginnen klein, bijna onzichtbaar, maar geleidelijk aan worden de rimpelingen steeds groter. En als je ze even de tijd geeft kunnen ze zelfs de richting van het water bepalen. Eén persoon kan een rimpeleffect in gang zetten en de democratie positief veranderen! Kijk om je heen 👀 laat je stem horen 💬 en zie wat je in beweging zet! 💫

Stemmen van de Mijn Stem-bus
Vanuit die gedachte heeft het Parktheater de Mijn Stem-bus ontwikkeld. De Mijn Stem-bus verzamelde tijdens het festival alle stemmen die gehoord wilden worden. De bezoeker heeft standpunten, visies of ideeën voor een nóg mooier, socialer, inclusiever, groener Eindhoven gedeeld via de Mijn Stem-kaart. Het Parktheater heeft alle Mijn Stem-kaarten uit de Mijn Stem-bus verzameld. De ideeën variëren van ‘een autovrij centrum met shuttle bussen’ en ‘groene bestrating in het centrum’ tot ‘meer aandacht voor inkomensverschillen en armoede in de stad’ en ‘de stad toegankelijker maken voor mensen met een fysieke/auditieve/visuele beperking’.

Stemmen van het Open Space event 
Ook Ineke Hurkmans van Jump Movement heeft met het Open Space event op 25 november veel belangrijke inzichten opgehaald. Tijdens het event werd de collectieve wijsheid van de groep aangeboord om tot oplossingen, openingen of nieuwe ideeën te komen omtrent het vraagstuk ‘gelijkwaardigheid in onze Brainport regio’. Het team van Dembrane was hierbij aanwezig om ervoor te zorgen dat elke stem werd vastgelegd, verwerkt en gestructureerd met behulp van AI. Hierdoor is inzicht verkregen in alles wat er tijdens het evenement is gedeeld en geleerd.

Golf aan inspiratie voor de Gemeente Eindhoven 
Deze twee waardevolle bronnen aan ideeën, visies, standpunten en inzichten zijn op 29 november, op de laatste dag van het festival, aangeboden aan wethouder Lammers. Saskia Lammers is wethouder welzijn, werk, armoede, cultuur en design bij Gemeente Eindhoven. Met veel enthousiasme heeft zij deze aangenomen. Hiermee is de cirkel rond: de stemmen van Eindhoven zijn gehoord door Eindhoven. 

Het Parktheater wil de Gemeente Eindhoven bedanken voor het enthousiasme waarmee zij deze grote verzameling aan ideeën in ontvangst hebben genomen. Wij hopen dat dit een golf van inspiratie oplevert 💫

Het Parktheater organiseert in november de themamaand Let’s talk about Democracy. Parktheater onderzoekt wat democratie voor jou betekent in ons gloedjenieuw en bovenal mondige theaterfestival: Let’s Talk About Democracy. Onder het motto Hands on / Hands off gaan we het hebben over de waarden die dit systeem mogelijk maken zoals o.a. maatschappelijke betrokkenheid en tolerantie. Kijk om je heen, laat je stem horen en zie wat je in beweging zet!

In november gaan we met heel Nederland naar de stembus. Een moment waarin je de keuze maakt voor een volksvertegenwoordiger die jouw fundamentele waarden het beste kan vertegenwoordigen. Maar wát zijn democratische waarden eigenlijk? En wat voor invloed heeft de politieke besluitvorming op jouw manier van leven: hoe je woont, werkt, leeft en je vrije tijd indeelt? We leven in een tijd waarin deze democratische basisprincipes onder druk lijken te staan. Met de aankomende verkiezingen is dit hét moment om na te denken over wat democratie voor jou betekent. Wat het voor ons betekent.

Let’s Talk about it!

Tijdens Let's talk about Democracy belichten we democratie vanuit verschillende perspectieven en gaan we in op het actieve burgerschap dat nodig is om dit te ondersteunen en te verbeteren. De democratie zoals wij die in Nederland kennen is geen vanzelfsprekendheid. Het wordt gevormd door jij en ik maar ook door externe factoren. We laten deze verschillende perspectieven zien onder de noemer: Hands on / Hands off

Hands on – van binnenuit
Wat betekent democratie voor jou? Wat is jouw rol en hoe kijk jij vanuit die rol naar de maatschappelijke problemen? Een betrokken houding en de verworven inzichten delen is de basis van de democratie. Het is de persoonlijke invloed die jij hebt op je directe leefomgeving, en misschien zelfs ook daarbuiten. Kijk om je heen, laat je stem horen en zie wat je in beweging zet!

Binnen de programmering zie je dit terug door democratie te bekijken van binnenuit: van de spanning tussen individu en het collectief met Club Gewalt, naar samenleven met verschillende waarheden met Rob Wijnberg en Wat We Doen en naar vertrouwen in overheid en instituties als de belastingdienst met Likeminds. Hoe maken we van democratie een werkwoord en gezamenlijke plicht?

Hands off – van buitenaf
Naast jouw persoonlijke invloed zijn er externe factoren die de democratie mede vormen. Zoals bijvoorbeeld door de toename van polarisering, individualisering, grote mondiale problemen en wantrouwen naar de overheid. Hoe kunnen we onze democratie beschermen? Gaan onze democratische waarden en het oplossen van grote maatschappelijke problemen hand in hand?

Binnen de programmering zie je dit terug door democratie te bekijken van buitenaf: met Nastaran Razawi Khorasani vanuit Iran, met Willem de Voogd vanuit de voormalige Sovjet Unie en met Club Guy & Roni vanuit Mexico. We kijken naar onze democratie door de ogen van een buitenstaander. Hoe kunnen we onze democratie beschermen en versterken? 

Het programma: kijk mee en praat mee

Kom naar ons gloedjenieuw en bovenal mondige theaterfestival: Let’s Talk About Democracy. Bekijk hier het programma en kijk mee, praat mee, beleef mee. We bieden een breed programma aan van voorstellingen, lezingen, dialoogtafels, (jeugd)workshops en exposities in het Parktheater, Pand P, Natlab, en Bibliotheek Eindhoven.

Blader hier door de online programma-flyer

Theatervoorstellingen

Voorstellingen zijn te zien in het Parktheater, Pand P en Natlab. 

Interactief programma


In dit uiteenlopend theaterprogramma komen allerlei perspectieven van democratie aan bod: in een voorstelling of expositie maar ook via een dialoog, open space bijeenkomst en een panelgesprek. Na een voorstelling of expositie zetten wij als Parktheater graag een stap verder. Hoe komen we in gesprek en hoe zoeken we de verdieping op? Vanuit verdieping komt verbinding en dat is precies wat het Parktheater wil zijn: de verbindende factor. De verbindende factor tussen een diversiteit aan mensen, van alle generaties, met verschillende opinies. Zoek je graag de dialoog op? Laat je je graag inspireren? Wil je je stem terugvinden? Dan mag je dit mondig festival niet missen!

De Eindhovense kunstenaar Munne heeft speciaal voor het festival een neon lichtkunstwerk ontworpen. Het is over de hele breedte van de gevel van het Parktheater dagelijks zichtbaar.

Food for Thought

We vinden het belangrijk om met jou als bezoeker in gesprek te gaan. Daarom organiseren we een reeks eettafelgesprekken onder de titel Food for Thought: democracy on the table. 

Let’s eat and get feed! Voorafgaand aan diverse voorstellingen gaan we samen eten en praten; zie het als een mentale amuse op wat komen gaat. Wat betekent democratie voor jou? Wat vind jij belangrijke waarden om naar te leven of om zelfs voor te vechten? Voel jij je vrij en gehoord? Heb je een inspirerend verhaal of laat je je graag inspireren. Je bent van harte welkom om aan te schuiven bij onze eettafelgesprekken. In een speciale dinersetting op de Grote Foyer zullen we samen eten delen en verdelen met inspirerende tafelgenoten. Denk aan (theater)makers, denkers, activisten en… jij. Met als toetje: een artistieke reflectie op de avond voorgedragen door Dean Bowen (alleen op 3 november) of Iris Penning. 

Alle gasten van Food for Thought krijgen hetzelfde diner, er is ruime keuze aan vegetarische hapjes van meerdere keukens, smaken en culturen. Het eetconcept is ontwikkeld door fooddesigner Franke Elshout uit Eindhoven in samenwerking met ons restaurant BIJ13.
Lees hier het interview met Franke Elshout over Food for Thought

Bij welke Food for Thought schuif jij aan? Bekijk hieronder bij welke voorstellingen je dit unieke eetconcept kan beleven. In combinatie met het ticket van de voorstelling betaal je €1 voor het diner.

Interview met fooddesigner Franke

"Samenwerking en keuzevrijheid zijn de inspiratie voor het diner. Voor de invulling van de gerechten heb ik vooral gekeken naar keukens waar veel verschillende smaken, tradities en culturen samenkomen. Het is een subtiele manier om democratische principes te ervaren tijdens een maaltijd".




Lees hier het gehele interview met Franke Elshout over Food for Thought

Artistieke reflectie tijdens Food for Thought

Iris Penning is stadsdichter en maakt eigenwijze, eigenzinnige en soms ook brutale poëzie. Tijdens alle Food for Thought avonden schuift zij aan; ze kijkt en luistert. Spontane ontmoetingen aan de dinertafel. Mooie, inspirerende en schurende gesprekken. Emoties die worden gedeeld. Alles geeft vorm aan de artistieke reflectie die aan het einde van de avond wordt voorgedragen.

Lees hier alle gedichten van Iris Penning.

Tante Netty presenteert: Kermis aan keuzes

Laat je uitdagen! In de interactieve installatie Kermis aan keuzes tref je een reeks van kleine interventies aan tijdens je bezoek aan het Parktheater. Hierbij staat het thema samenleven centraal. Deze interventies dagen jou uit om ‘in contact te staan’, ‘over verschillen heen te stappen’ en ‘compromissen te sluiten’. Maar de keuze is steeds aan jou: doe je mee of niet?

Pop-up expositie Remember the Rebel

Rebellen zien de wereld door een andere bril dan de meeste mensen. Ze zijn ontevreden met de alledaagse realiteit. Ze zien daar iets dat anderen niet zien. En het bevalt ze niks. Deze dwarsdenkers hebben visioenen van iets onvoorstelbaars, een andere wereld. En ze zijn bereid ervoor tegen de stroom in te gaan, te vechten, soms zelfs hun leven te wagen. Zijn ze gek? Jazeker! Gevaarlijk? Ja, dat ook. Hebben ze altijd gelijk? Zeker niet altijd. Worden ze gehaat? Vaak wel, zeker in het begin. Maar soms blijkt achteraf dat ze het vanaf het begin bij het rechte eind hadden. Dan worden ze helden.

Ontdek wat we kunnen leren van de manier waarop rebellen denken. De pop-up expositie Remember the Rebel is een ode aan het kritisch denkvermogen van de ‘rebel’ die zich realiseert dat iets in de wereld zou moeten veranderen en die verandering ook in gang zet, ondanks de tegenkrachten. Deze pop-up expositie van Iron Curtain Project reist door heel Europa. 

Zet een stereobril op en bekijk de portretten die kunstenaar Mart Veldhuis van Europese rebellen maakte. Ze komen uit verschillende landen, tijden en hadden andere doelen, maar één ding hebben ze gemeen: ze accepteerden de heersende status-quo niet. Kijk met hun ogen. Door het rode glas zie je hoe het was, door het blauwe wat ze wensten.

Remember the Rebel is geinitieeerd door Autres Directions Foundation (NL) in samenwerking met IoDeposito (IT), Foundation Krzyzowa (PL) and Polylogos (RO). Co-funded by the European Commission.

  • Remember the Rebel is te zien in het Theatercafé van 2 t/m 30 november
  • De speciale openingsavond is op 9 november. Meer info & tickets

Laat je stem horen: de Mijn Stem-bus

Deel jouw standpunten, visie of ideeën voor een nóg mooier, socialer, inclusiever, groener Eindhoven. Deel het op de Mijn Stem-kaart en doe deze in de Mijn Stembus. Jouw stem kan het verschil maken en de start zijn van
verandering: Kijk om je heen, laat je stem horen, zie wat je in beweging zet! Breng je stem uit bij een van de stembussen in o.a. het Parktheater of via de online stemkaart. 

Golf aan inspiratie voor de Gemeente Eindhoven

De Mijn Stem-bus is gesloten en de het Parktheater heeft alle Mijn Stem-kaarten verzameld. We hebben enorm veel inzendingen mogen ontvangen! De ideeën variëren van ‘een autovrij centrum met shuttle bussen’ en ‘groene bestrating in het centrum’ tot ‘meer aandacht voor inkomensverschillen en armoede in de stad’ en ‘de stad toegankelijker maken voor mensen met een fysieke/auditieve/visuele beperking’. 

Deze waardevolle bron aan ideeën, visies, standpunten en inzichten zijn op de laatste dag van het festival aangeboden aan wethouder Lammers. Saskia Lammers is wethouder welzijn, werk, armoede, cultuur en design bij Gemeente Eindhoven. Met veel enthousiasme heeft zij deze aangenomen. Hiermee is de cirkel rond: de stemmen van Eindhoven zijn gehoord door Eindhoven!

Het Parktheater wil de Gemeente Eindhoven bedanken voor het enthousiasme waarmee zij deze grote verzameling aan ideeën in ontvangst heeft genomen. Wij hopen dat dit een golf van inspiratie oplevert 💫

Open Space Event over gelijkwaardigheid

Tijdens Let’s talk about Democracy heeft Jump Movement een Open Space Event georganiseerd. Er kwam een mooie groep mensen bij elkaar om in gesprek te gaan over een complex vraagstuk: gelijkwaardigheid. Een vraagstuk waarbij veel belangen en perspectieven meetellen en dat niet zomaar op te lossen is. Wat was het bijzonder om te ervaren hoe collectieve wijsheid ingezet kan worden om nieuwe ideeën te genereren!

De gesprekken werden geleid door Ineke Hurkmans van Jump Movement. Tijdens het Open Space event zijn veel belangrijke inzichten opgehaald’. Dembrane heeft al deze stemmen vastgelegd, verwerkt en gestructureerd met behulp van AI. Hieruit is een waardevolle rapportage gekomen. Deze rapportage is aangeboden aan de Gemeente Eindhoven. Wethouder Lammers heeft dit met veel enthousiasme in ontvangst genomen!

Lees hier de complete rapportage

Het Opera Zuid panelgesprek 

Opera is meerstemmigheid. Niet alleen op muzikaal vlak maar in al zijn facetten. Het kan enkel ontstaan door een dialoog waarin meerdere creatieve stemmen samenkomen tot één geheel. En in die zin vormt het genre een afspiegeling van de maatschappij waarin meerdere stemmen samenkomen en -leven.

Tijdens het themafestival Let's talk about Democracy organiseerden Parktheater en Opera Zuid een panelgesprek in het decor van de nieuwe opera Der Schauspieldirektor waarin op filosofische wijze werd gediscussieerd over politiek, dialoog én meerstemmigheid van opera als kunstvorm.

De avond werd ingeleid met een keynote door auteur en dramaturg Willem Bruls (librettist). Het panel bestond uit politicus Sepp Wittenbols, componist Jan-Peter de Graaff, auteur en dramaturg Wim Bruls, muziektheatermakers Romy & Gable Roelofsen en dramaturg Joep Hupperetz. De moderator was Tijmen Wehlburg. Tijdens het panelgesprek waren een aantal passende aria's te horen, uitgevoerd door Kristina Bitenc en Marc Pantus.

Van dit panelgesprek is een opname gemaakt die wij hierbij graag aan je aanbieden. Beluister hier het panelgesprek.

Een nieuw theaterfestival

Het Parktheater organiseert met Let’s talk about Democracy het tweede theaterfestival van een nieuwe reeks festivals binnen onze programmering. Onder de titel Let’s talk about… zullen we de komende jaren vaker een onderwerp centraal zetten. Een onderwerp wat past bij het Parktheater maar wat ook past bij waar de maatschappij behoefte aan heeft. Het Parktheater wil met theater uitnodigen tot een gesprek, met verschillende generaties en vanuit verschillende invalshoeken.  Theater inzetten als middel om met elkaar in gesprek te gaan over de onderwerpen die op dat moment leven en belangrijk zijn in de samenleving. Laten we samenkomen en in gesprek gaan om tot nieuwe inzichten te komen en om inzichten te delen. LET’S TALK ABOUT IT! 

Partners

Theaterfestival Let's talk about Democracy komt tot stand met hulp van diverse partners. We werken deze maand samen met o.a. Pand P, Natlab, Bibliotheek Eindhoven, Bildung Academie, Franke Elshout Fooddesign, Club Gewalt en Tante Netty.

Let's talk about Democracy is mede mogelijk gemaakt door

VFonds, Fonds Podiumkunsten


Open Call

Democratie maken we samen! Een festival maken over democratie kunnen we niet alleen. Daarom vragen we nadrukkelijk om input, ideeën en initiatieven uit de stad die we een plek kunnen geven in het programma. Gesprekken die gevoerd moeten worden, ideeën die gehoord moeten worden en ontmoetingen die onze stad en democratie voorruit helpen horen we graag! Neem contact op met Marjon Reus, marjon.reus@parktheater.nl, voor meer informatie en de voorwaarden. 

lets talk about democracy Let's talk about democrazy democratie democatie  let's talk about sex lets talk about sex lets talk about democracy