In januari 2025 is het tijd voor de derde editie van Nieuwe Maan festival in samenwerking met BrabantKennis. Verheug je op een programma met inspirerende Maanredes, voorstellingen en performances. 

De maan is dit festival het symbool voor transformatie en verbinding. De reis naar de maan gaf ons in de vorige eeuw een gezamenlijk doel waardoor het onmogelijke mogelijk werd. Die verbondenheid lijkt deze dagen soms ver te zoeken. Klimaatverandering, overbevolking, pandemieën. De mensheid staat vandaag de dag voor grote uitdagingen en een opgave tot transformatie. Op zoek naar nieuwe vergezichten schetsen theatermakers en vooruitdenkers nieuwe perspectieven op de toekomst. Welke ‘moonshots’ zijn er nodig om onze grote fundamentele ambities voor de toekomst en die van de volgende generatie te bereiken?

VOORSTELLINGEN


Er staan diverse interessante voorstellingen op het programma. 

MAANREDES


In Maanredes komt de verbeeldingskracht van theater samen met wetenschap en delen we nieuwe toekomstbeelden van hoop en verbondenheid. Gekoppeld aan de voorstellingen geven verschillende vooruitdenkers een Maanrede.

Maanredes zijn inspirerende keynotes, met wetenschap en kennis als vertrekpunt en theater als katalysator van verbeeldingskracht en creatief denken. Voor een metersgrote, verlichte maan in een verder donkere foyer van het Parktheater, spreken de Maanredenaren tot het publiek met hun wens voor een betere wereld, een beter Brabant. De Maanredes zijn gratis te bezoeken en achteraf terug te luisteren als podcast en terug te kijken op YouTube. 

Maanrede gemist?


Alle Maanredes van de eerdere edities van Nieuwe Maan zijn opgenomen en terug te kijken op Youtube. Of luister ze via de podcast op Spotify. 

In 2024 gaven Marjan Slob (Denker des Vaderlands), Bart Wernaart (lector Moral Design Strategy, Fontys), Jessica den Outer (milieujurist, auteur Rechten voor de Natuur) en Elisah Pals (klimaatpsycholoog) een Maanrede.
In 2023 gaven Sander Schimmelpenninck, Heleen de Coninck, Katrien ter Meer en Jurriën Hamer een Maanrede.  

Bekijk hier de maanredes         Beluister hier de podcast

Waarom organiseren Parktheater en BrabantKennis dit festival? 


Parktheater Eindhoven wil meer zijn dan alleen een aanbieder van voorstellingen en meer dan een gebouw in de stad Eindhoven. We zien het als taak om Eindhoven te versterken, te benutten en uit te dagen. Het Parktheater biedt met haar theaterprogramma een ander perspectief. Theatermakers gaan uit van eigen werkelijkheden en doen op geheel andere wijze een beroep op verbeeldingskracht, fantasie en creatief denken.

BrabantKennis is een onafhankelijke denktank die op een nieuwsgierige en vernieuwende manier verborgen ontwikkelingen die impact (gaan) hebben op Brabant signaleert en verkent. Hun manier van kijken biedt de mogelijkheid meer te zien dan je normaal ziet, en stimuleert door anders te kijken ook anders te gaan doen. Het doel is om provinciemakers te inspireren bij het vormgeven van de toekomst, vanuit kennis én creativiteit.

Het Parktheater en BrabantKennis kijken beiden verder dan hun primaire rol en juist op het snijvlak van verbeelding, kennis en nieuwe perspectieven vinden ze elkaar. Dat biedt  de kans om nieuwe vergezichten te schetsen, zowel vanuit het perspectief van theatermakers, als dat van kennis en wetenschap. 

Daria Miasoedova
LaPiratesse
Een uitzonderlijke totaalbeleving, een nieuw universum, met een rijke mix van modern klassiek, tot jazz en pop-rock, wereldmuziek, als ook dans, visuals, fashion-design en spoken word.

OPENINGSAVOND NIEUWE MAAN 2025

Op dinsdag 7 januari vindt de officiële opening van het festival plaats. Een bijzondere avond met een toffe performance van Josse Vessies, een Maanrede van Tila Pronk en de voorstelling After After van Arno Schuitemaker.

18.45 uur – Inloop op de Grote Foyer 
19.00 uur - Openingsperformance Josse Vessies (Grote Foyer) 
19.15 uur - Maanrede door onderzoeker en universitair hoofddocent Tila Pronk (tot 20.00 uur, Grote Foyer)
20.30 uur - Voorstelling After After van Arno Schuitemaker (Philipszaal)
 
After After toont een wereld in transitie, geïnspireerd door een vraag van een van de meest actuele filosofen, Federico Campagna: “How can we help the creation of new worlds out of the ruins of our own?” Met het oog op de naderende houdbaarheidsdatum van de westerse moderniteit onderneemt After After een zoektocht naar hoe we nieuwe werelden kunnen creëren.