Anne Claire de Breij

High-Rise

Orkater | KONVOOI
STROOM
ma 2 dec ’24 20:30
Een muzikale koortsdroom over de mens in vrije val
ma 2 dec ’24
20:30

Na succesvolle bewerkingen van de literatuurklassiekers ILIAS en De meester en Margarita waagt KONVOOI zich in deze nieuwste muziektheatervoorstelling aan de dystopische jaren zeventig roman High-Rise van J.G. Ballard. KONVOOI creëert een muzikaal, absurd en ontregelend angstvisioen van de mens die tegen beter weten in zichzelf wil redden. 

De eigenaardige wiskundige Alice verhuist op aanraden van haar broer Bobby naar een appartement op de vijfentwintigste verdieping van een moderne woontoren. Het gebouw is van alle gemakken voorzien: een gym, een supermarkt en een luxe dakterras. Hoe hoger je komt, hoe duurder de appartementen. Alles is voorhanden en alles is comfortabel, voor even. Vanaf het moment dat met Alice ook het laatste appartement bewoond is, gebeuren er onverklaarbare dingen. Geleidelijk aan begint het gebouw, en met haar de verstandhouding tussen de bewoners, barsten te vertonen. En vooral - niemand lijkt in te willen grijpen. Terwijl Alice grip probeert te krijgen op het geleidelijke verval van de flat, passen de andere bewoners zich aan. Of verdwijnen. Haar broer Bobby wil zijn flat niet meer uit. De steenrijke architect van het gebouw, Royal, kijkt vanaf zijn penthouse op het dak gefascineerd naar beneden. Tegelijkertijd begint de verongelijkte documentairemaker Wilder vanaf de begane grond verbeten zijn weg naar boven. High-Rise is een absurd, ontregelend en muzikaal portret van de mens in vrije val. 

  • Let op: de foto's zijn gemaakt op Oerol, maar de voorstelling staat bij ons binnen in de Philipszaal. 

De pers over High-Rise
"Prachtige voorstelling, echt mijn Oerol hoogtepunt" (podcast De Criticitafel van de Theaterkrant)
"Filosofisch, prikkelend en een feest voor het oor!" (Cultuurjournalist Marco Dreijer ★★★★★)
“een dystopisch verhaal over de bewoners van een gloednieuwe, luxueuze woontoren. Over hoe de mens, zelfgenoegzaam en ijdel als hij is, telkens weer in korte tijd zijn eigen leefomgeving in een vuilnisbelt weet te veranderen.” (de Volkskrant)
“De vijf acteurs zetten het conflict met veel energie neer, en de tussentijdse koorzangen dragen bij aan de dreigende sfeer van doem en ondergang.” (NRC)
“Ik heb alle emoties ervaren die je moet hebben; ik was geïrriteerd, ik werd geconfronteerd, ze zongen mooi, ik ging janken, ik moest lachen, dus dat was een top voorstelling want daar zat álles in” (Francis van Broekhuizen)
“Het vakmanschap van de acteurs, de zang en muziek; het komt echt binnen. High-Rise is zeker een aanrader.” (Herman van de Zandt)
“Ze begonnen te zingen en ik dacht meteen: dit raakt me.” (Anna Grimbrère)

 

Onderdeel van

"strakke, opwindende bewerking van J.G. Ballards dystopische roman"

Theaterkrant

Over de voorstelling 
KONVOOI stelt zichzelf met High-Rise de vraag: hoe om te gaan met het gevoel dat de wereld binnen afzienbare tijd onleefbaar wordt? Ze onderzoekt niet alleen de zelfgenoegzame problemen van onze samenleving, maar vooral ook de aard van de angst zelf. De voor KONVOOI inmiddels bekende stijl van klassieke samenzang wordt voor dit verontrustende toekomstvisioen gecombineerd met elektronische muziek, waarin klassieke muziek, bassen en drums de hoofdrol spelen.

Over de makers:
In 2019 maakte KONVOOI haar succesdebuut ILIAS binnen het talentontwikkelingsprogramma Orkater/De Nieuwkomers. Met haar tweede Nieuwkomersvoorstelling De meester en Margarita in 2021 oogstte het collectief opnieuw veel lof bij pers en publiek. De voorstelling werd in 2022 geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival. Na het Nieuwkomerstraject heeft KONVOOI zich voor de komende jaren vast aan Orkater verbonden.

Over Orkater
Orkater is al vijftig jaar hét muziektheatergezelschap van Nederland, waar verhalen worden verteld die nu belangrijk zijn en waar muziek evenveel waarde heeft als taal. Orkaterproducties zijn direct, gevoelig, gewaagd en gul.

 

Credits

Spel Jacob de Groot, Jasper van Hofwegen, Victor IJdens, Bart Sietsema, Imke Smit, Jasper Stoop Regie Belle van Heerikhuizen Decor Ruben Wijnstok Kostuums Esmée Thomassen Compositiebijdrage Jimmi Hueting Muzikale productie Jan van Eerd Dramaturgie Liesbeth Coltof Lichtontwerp Stefan Dijkman Geluidsontwerp Bram Anneveldt Choreografie Erik Bos Met dank aan Aniek de Rooij

Meer dan jij...

Beleef jij mee? Doe jij mee? Praat jij mee?

In seizoen 2024/2025 presenteren we, naast ruim 330 voorstellingen, meer bijzonders.
Iedereen is welkom en uitgenodigd om deel te nemen. 

Lees meer