Let's talk about it... met Griet Menschaert
In onze mondige festivalreeks Let’s talk about… richten we ons op belangrijke thema's die ons allemaal raken en om verdieping vragen. In editie 2024 staan we stil bij de invloed van Amerika op ons dagelijks leven: Let's talk about US & us.
Dit jaar duiken we nóg dieper het thema in door een lokale kunstenaar of maker uit te nodigen als gast van het festival. Wat is hun kijk op het thema? Voor onze eerste editie van 'Let's talk about it met...' geven we het podium aan Griet Menschaert. Zij is een in België geboren, in Eindhoven wonende kunstenaar, schrijver, performer, curator en educator. Haar werk wordt internationaal tentoongesteld en ze was oprichter en directeur van het platform KONT magazine. Daarnaast is zij Coach Reflections aan Design Academy Eindhoven. Griet Menschaert heeft een grote fascinatie voor de invloed van de context op de mens. Ze gebruikt haar potloden om te reflecteren, confronteren, troosten en verwerken.
We geven graag het woord, en potlood, aan Griet Menschaert:
Ik heb een partner die hardop nadenkt: hij praat zijn gedachten. Hij doet dat op zo een charmante manier dat ik me vaak uit gemakzucht laat meevoeren op zijn associatiestroom. Ik hoef dan zelf niet na te denken. Maar soms laat ik me zo ver meevoeren dat ik niet meer weet of dat wat zich in mijn hersens afspeelt nog van mij is of dat het subtiel gekoloniseerd wordt door mijn partners woordenstroom. Dat waren zíjn gedachten, wat doen die in míjn hoofd? Hoe komt het dat dit míj nu bezighoudt? Dat ik hier in bed nóg over nadenk? Strangers, get out!
Ik zie op dit moment een gelijkenis tussen mijn partners moeilijk te negeren gedachtenradio en de verkiezingsstrijd in de U.S. Of ik het nu wil of niet, iedere scheet die dezer dagen ginder ver wordt gelaten, adem ik via de lucht boven mijn Eindhovense huisje in. Al die American tralala wordt over mijn bestaan uitgestrooid als hardnekkig zand dat ik waarschijnlijk nooit meer helemaal uit de hoekjes van mijn hersenbochten weg geprutst krijg, terwijl het in mijn bovenkamer al zo vol gepakt staat. Vaak word ik bovendien ook nog uitgenodigd om bij al die onzin iets groots te roepen, bij al die enerverende scheetjes die mij uit de U.S. bereiken, bijvoorbeeld een diepzinnige ‘Waw!’ of een weldoordachte ‘Wtf!’
Is het misschien mogelijk om een marketingafweersysteem boven Eindhoven te plaatsen? Met náme als het om ridicuul ontspoorde verkiezingscampagnes gaat? Maar misschien ook wel als het om ridicuul ontspoorde grootheidswaan van lokale ego’s gaat? Want blijkbaar is er altijd meer dan genoeg budget voor surrealistische hoofdrolspelers die mijn leven kwistig veroveren met weinig inspirerende optredens. Mijn hersens verpieteren waar je bij staat. Kan iemand de Amerikaanse situatie niet even kort en helder samenvatten, bijvoorbeeld in een vertelling van een uur of twee, in plaats van in honderdduizend berichten en miljoenen plaatjes en filmpjes die meer op slapstick lijken dan op politiek? Ik heb geeneens een tv en dezer dagen zelfs geen media-abonnement. Ik spaar voor een nieuwe keuken zodat mijn respectievelijke huisgenoten die ik voor de dakloosheid tracht te behoeden en ik onze afwas in een vaatwasser kunnen steken, wat zou bijdragen aan de vrede bij het aanrecht. Zoiets heet een dagelijkse beslommering. Het bestaansrecht daarvan is momenteel quasi nihil. Mijn integrale hoofd moet zich dezer weken willens nillens breken over dat waar de Amerikaanse marketingstrategen (en anderen die natuurlijk ook garen spinnen bij mijn online interacties), mij euforisch mee bestoken. Please, kan iemand mij bij de hand nemen om onder elkaars begeleiding stil te staan bij dat gigantische spektakel dat straks ons hele leven – wat zeg ik: de hele wereld op zijn kop kan zetten!? Oh WAIT!! Here it is: Parktheater to the rescue! The U.S. and us! Make Culture Great Again!
Ik heb mijn tickets al. Want...
- Griet Menschaert, Eindhoven 2024
Griet Menschaert heeft haar gedachten in een beeldverhaal samengevat. Op een manier zoals alleen zij dat kan, subtiel maar kritisch met een vleugje humor.