Omkijken naar elkaar en de wereld

In Parktheater Eindhoven huist meer dan alleen theater

Omkijken naar elkaar en de wereld


Soms is iets niet wat het lijkt. Zie je voor het Parktheater fietsen staan en lopen bij de hoofdentree mensen naar binnen. Maar, hee, waarom staat er geen vrachtwagen bij de laad- en losruimte? En is er binnen nergens een artiest te bekennen?

Toch is er een gezellige drukte in het gebouw. Ik ben bij Bewoners werken samen aan een duurzame wereld. Inwoners die zich inzetten voor een betere wereld krijgen vandaag een podium in het Parktheater. Ze kunnen gelijkgestemden ontmoeten en netwerken. Verbindingen aangaan met andere partijen, met het bedrijfsleven.

Alles draait om de SDG's: de Sustainable Development Goals. De SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Een soort kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs, en ook de klimaatcrisis. SDG Nederland helpt het netwerk van iedereen die in ons land aan de doelen wil bijdragen. De mensen die hier nu bij elkaar zijn, steken hun nek uit, steken tijd en energie in projecten voor een betere wereld, zetten zich in voor de medemens, vrede, het milieu en meer. Ze zijn allemaal hier. Bijzonder. 

Ontspannen geroezemoes, kraampjes, mensen met open blikken, badges aan koorden, een kleurrijke boom. Het wordt een dag waar verbinden, netwerken en inspireren centraal staan, zegt dagvoorzitter directeur van de BUas, Roland Kleve. Een bevlogen welkomstwoord van ‘beweegstrateeg’ Giel Pastoor en een hoopvol woord van wethouder Oosterveer namens de gemeente Eindhoven.
Een van de studenten van de BUas die de dag in goede banen leiden, licht de kleurrijke boom toe naast hem. Deze boom - die later vol zal hangen met badges van deelnemers - gaat naar andere plekken in Nederland reizen, zoals zijn wortels dat onder de grond doen. Hier, in het Parktheater is het begin. De organisatie achter de boom zal de verbindingen leggen en zorgen voor contact en een vervolg. 'Vanaf nu vallen de blaadjes van deze boom en zal de wind ze overal naar toe brengen'.

Er is een dertigtal initiatieven die met kraampjes staan opgesteld op de zaalomloop: Vredesbureau, Ware Winst Brabant, Parkinson on Beat, Eindhoven Doet, Gildeplus, Stichting Ik Wil en De Lange Tafel, Morgenmakers. Van een duurzame educatiefiets tot sporten voor mensen met Parkinson.
Het is bijzonder om al deze initiatieven in het Parktheater bij elkaar te zien. Kan een theater de kloof tussen arm en rijk oplossen? Nee. Kan een theater de klimaatcrisis bezweren? Nee. Een theater kan zich wel openstellen voor organisaties en mensen die aan duurzaamheid werken. En die mensen en organisaties bij elkaar brengen.

Parktheater Eindhoven beweegt zich op maatschappelijk vlak. Wil ook een betere wereld, een wereld waar iedereen gelijke kansen heeft. Het theater reikt al enige tijd naar de samenleving met allerlei maatschappelijke initiatieven. Bijvoorbeeld met het streamen van livetheater naar zorginstellingen, met talentvolle inwoners met een beperking voorstellingen maken en met het steunen van de stichting Cultuur Inclusief zodat mensen met een smalle beurs van theater kunnen genieten.

Mensen die omkijken naar elkaar en naar de wereld die samenkomen, zijn in staat om een krachtige beweging te vormen. Als een grote zwerm spreeuwen die samen bewegen als geheel. Ze organiseren zichzelf, botsen niet en trekken steeds meer spreeuwen aan. Binnen een paar seconden kan de vorm van een zwerm van een zandloper zomaar in een blad van een boom veranderen. Een blad dat overal naar toe waait. Met de stevige stormen van tegenwoordig moet dat geen probleem zijn.



Zaterdag 18 januari

'Bewoners werken samen aan een duurzame wereld'
Parktheater Eindhoven, Breda University of applied sciences, LSA (Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners)


Alle blogs van Loes