Trotse Kameraden: Harm de Verzamelaar

Er wordt op dit moment hard gerepeteerd voor de voorstelling van Trotse Kameraden – De kunst van gelukkig ouder worden op zondag 7 juli in het Parktheater. 

Sommige deelnemers van Trotse Kameraden zijn sterren van vroeger die nog één keer op het podium willen stralen, anderen maken voor het eerst theater. De deelnemers delen tijdens de voorstelling hun levensverhalen, ervaringen en wijze levenslessen. Eén van die Trotse Kameraden is Harm. Hij vervult de rol van Verzamelaar. 

"Mijn hele leven verzamel ik al verhalen. En als je dat actief doet, dan vind je ze ook, is mijn ervaring. Die verhalen vind je in de mensen die je ontmoet en in de dingen die je doet. Het is niet automatisch dat, hoe meer ontmoetingen en dingen doen, hoe meer verhalen. Maar een beetje afwisseling in je leven, heeft mij wel geholpen en gevormd.

Tijdens mijn studie aan de Landbouwhogeschool in Wageningen, was basketbal wel mijn ding. Ik beoefende de sport, tot op internationaal niveau zelfs, en ik schreef erover als sportverslaggever in de Veluwepost. Na mijn studie ben ik gaan werken als gezinssocioloog in de agrarische sector. Het was de tijd van ruilverkaveling en mechanisering. Voor veel boeren en boerinnen en hun kinderen een moeilijke tijd. En dat deelde ze met mij. Verhalen die ertoe doen. Die je met je meedraagt voor de rest van je leven. Niet als last, maar als een verzameling van waardevolle herinneringen die mij maken tot wie ik nu ben. En dat deel ik dan weer met anderen. Of is het ruilen? Want ik krijg er meestal ook iets voor terug.

De Trotse kameraden nemen je mee van grote gebaren tot een tinteling in je vinger en glinstering in je oog.

Voor de klas gestaan in Rotterdam, bij de gemeente Tiel gewerkt, studies gevolgd, werkeloos geweest, het coaching vak uitgeoefend en de laatste 15 jaar in Zuid-Holland in de gehandicaptensector gewerkt. Die laatste jaren waren de mooiste van mijn werkzaam leven. Mensen met een verstandelijke beperking zijn oprecht en eerlijk. En dat eisen ze dus ook van mij. Niet dat ik dat niet al was of wilde zijn, maar levenswijzen en levenslessen worden daar elke dag weer op de proef gesteld. Mensen die dan soms agressief overkomen, zeggen eigenlijk niets anders dan; 'Ik zit effe moeilijk. Dus blijf bij me'. En mijn antwoord is dan: 'Áls jij oké bent, gaan we samen weer verder. Wat er ook gebeurt. Onvoorwaardelijk.' Die manier van kijken naar een ander, is nodig om samen verder te kunnen. Je moet alleen je horizon een kwartslag (kunnen) draaien.

Wat mijn Trotste Kameraden en ik op het toneel doen, is eigenlijk niet veel anders. Want wil je het echte verhaal meekrijgen, zal je die kwartslag moeten draaien. En als je dat moeilijk vind - of wat onwennig - dan helpen we je daarmee. Daar zijn we niks te beroerd voor. En als jij onze hulp aanvaardt - onvoorwaardelijk - dan kijk je niet naar een clubje bejaarden, maar dan ontdek je prachtige oprechte verhalen. Spannend en onvervalst. Leeftijdloos en herkenbaar. Ook jouw verhaal." 

Kom jij ook naar de voorstelling van Trotse Kameraden?

De kunst van gelukkig ouder worden

Trotse Kameraden

zo 7 jul ’24 14:00 - 15:40

Wat is Trotse Kameraden?

Trotse kameraden is een inclusief gezelschap en verwijst naar trots en kameraadschap. Trots, omdat het je gestimuleerd om het beste uit jezelf te halen en dit te presenteren aan het publiek. Kameraadschap omdat je samen een theatervoorstelling maakt. De deelnemers van Trotse Kameraden laten zien dat iedereen kan toneelspelen, dat er nog zoveel te beleven valt en dat je nooit te oud bent om te leren. 

Trotse Kameraden is een samenwerking van Vitalis, Carte Blanche, CKE en Parktheater Eindhoven om kunst en cultuur in de ouderenzorg te verduurzamen. Vitalis heeft al 9 jaar ervaring met het theaterproject Trotse Kameraden.