Vitória Aquino over THINX
Via het programma THINX begeleidt het Parktheater de nieuwe generatie theatermakers. Het programma biedt talenten die aan het begin van hun professionele carrière staan de kans om zich verder te ontplooien. “Ieder jaar krijgen zo’n 5 à 6 nieuwe makers bij ons de kans om hun artistieke carrière vorm te geven”, zegt programmamaker en THINX-mentor Vitória Aquino. “We denken actief mee over hun ambitie als maker en geven hen de ruimte en middelen om te groeien in hun artistieke, zakelijke en professionele ontwikkeling.”
Ondersteuning op maat
De begeleiding bestaat onder andere uit het beschikbaar stellen van repetitieruimte, artistiek-inhoudelijk advies, mentorschap en coaching. Het programma is breed van opzet: “De nieuwe generatie theatermakers combineert steeds vaker verschillende disciplines, bijvoorbeeld film met dans of live podcasts. We zien dat dit ook in opleidingen wordt gestimuleerd”, legt Vitória uit.
Het ondersteunen van nieuw talent loopt vanuit THINX door in de programmering van de vlakvloertheaters Pand P en Natlab. “We creëren een pad binnen onze programmalijn om nieuwe makers te ondersteunen in hun ontwikkeling en ze een podium te bieden en daarmee de kans een eigen publiek op te bouwen”, zegt Vitória. Sinds vorig jaar zijn er twee THINX open avonden per seizoen geprogrammeerd in Pand P. “Tijdens deze avonden laten THINX-makers aan het publiek zien waar ze momenteel aan werken. Het hoeft niet af te zijn, maar voor de makers is het heel waardevol om tijdens hun proces deze uitwisseling met het publiek te hebben. Aan de andere kant is het voor het publiek interessant om op één avond verschillend werk te kunnen zien.”
Jubileumeditie
In september 2025 organiseert het Parktheater ter gelegenheid van het 12,5-jarig jubileum van THINX een speciale editie van de open avond in de Philipszaal. Vitória: “We nodigen makers uit die de afgelopen twaalf jaar betrokken waren bij THINX, zoals Anne van der Steen, Marcel Osterop en Michèle Rijzewijk. Zij reflecteren op hun ervaring met THINX en hoe ze zich sindsdien verder hebben ontwikkeld en het publiek krijgt scenes te zien van zowel voorgaande als huidige producties.”
Korte en lange trajecten
Binnen THINX zijn er zowel korte als lange trajecten mogelijk. “De korte trajecten zijn bedoeld voor makers die net zijn afgestudeerd, of die projectmatig aan de slag willen. De lange trajecten zijn gericht op makers die een duidelijke richting hebben gekozen en van daaruit een plan hebben gemaakt voor de komende jaren.” De basis van deze trajecten komt vanuit de makers. “Wij bepalen vervolgens welk traject het beste aansluit op hun plannen en behoeften”, legt Vitória uit.
Nieuwe talenten kunnen zich binnen THINX breder ontwikkelen dan alleen op het artistieke vlak. Ze hebben de mogelijkheid gebruik te maken van alle expertise die het theater in huis heeft, bijvoorbeeld door in gesprek te gaan met technici, of met iemand van de afdeling Communicatie. “Als een maker bijvoorbeeld een jeugdvoorstelling maakt, zal de communicatie vooral gericht zijn op de ouders. Onze communicatiemedewerker adviseert dan over de juiste marketingstrategie en communicatiekanalen. Daarnaast hebben wij ons eigen netwerk van programmeurs, impresario’s en zakelijk advies. En hebben we iets zelf niet in huis, dan kijken we of we het kunnen invliegen.”
De nieuwe generatie theatermakers
Volgens Vitória is de nieuwe generatie theatermakers meer dan ooit bezig met de vraag: ‘hoe positioneer ik me in de wereld en in het culturele veld?’ Deze tendens werd versterkt na de coronapandemie, die voor veel makers een moment van reflectie was. “Het is voor hen een manier om zingeving te vinden, voor zichzelf en de maatschappij, door middel van kunst.”
Het ondersteunen van jong talent is volgens Vitória van groot belang om talent vast te houden en ervoor te zorgen dat mensen na hun studie een sterke start kunnen maken. “Op school heb je alles wat je nodig hebt. Kom je net van school af dan heb je nog geen netwerk, geen financiële middelen om te investeren of de benodigde kennis om subsidies aan te vragen. Het is dus belangrijk dat we de makers hierin begeleiden zodat zij met vertrouwen hun eigen weg kunnen vinden.” Ondanks dit belang is het niet vanzelfsprekend dat een theater van dit formaat nieuw talent op deze manier ondersteunt. “Je ziet het vooral veel bij festivals en productiehuizen, of bij kleine theaters. Als groot theater moet je echt bewust ruimte maken binnen je programma voor nieuwe makers. Ik ben blij dat het Parktheater dit al zo’n lange tijd doet.”