Op het dak van het Parktheater voel ik me in rap tempo kleiner worden
Online van theater genieten vind ik lastig. Maar een goede verteller houdt me wel bij de les.
Zo kwam ik terecht bij Alice in Wonderland, een onlineproject van Internationaal Theater Amsterdam en Het Parool, met dagelijks nieuwe afleveringen uit het beroemde verhaal van Lewis Carroll. Het laat mij wegdromen in deze - ook letterlijk - donkere dagen.
Wit konijn
Ik hang aan de lippen van meeslepende vertellers zoals Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Hans Kesting en Pierre Bokma.
In aflevering twee vertelt Ramsey Nasr hoe Alice een wit konijn volgt en een diep konijnenhol intuimelt. Ze vraagt zich af: kom ik er ooit nog uit?
Ik voel soms zoals Alice. Hoe overleeft zÍj in een wereld waar niets meer is zoals het was?
Maar opeens kwam ze bij een tafeltje op drie poten, van massief glas. Er lag niets op, behalve een gouden sleuteltje. Alice’ eerste gedachte was dat het wel eens kon horen bij een van de gangdeuren. Maar helaas. Of de sloten waren te groot of de sleutel was de klein, maar in elk geval ging er niet één mee open.
Gekletter
Ik zet Ramsey op pauze om mijn benen te kunnen strekken. Nu pas hoor ik het gekletter van een enorme regenbui.
Terug op de bank tuur ik naar de stromende regen en stel me voor hoe het zou zijn om Alice in Wonderland live in het theater te beleven. Hoe vernuftig het decor zou zijn en hoe de bizarre gasten eruit zouden zien. De deftige muis, de mysterieuze kat…
En hoe het geluid van de plensbui dan zou klinken op het dak van het Parktheater.
Het dak, dat al dik vijftig jaar bescherming biedt tegen de regen, hagel, wind en kou. Je staat er niet bij stil, zo vanzelfsprekend is het. Totdat het dak er af gaat.
En dát is onlangs gebeurd:
Het hele dak is vervangen en er staan honderden zonnepanelen op. Dat wilde ik wel eens van dichtbij zien. Samen met een collega nam ik er een kijkje.
Rollenzolder
Via een klein liftje en een smalle wenteltrap bereiken we de rollenzolder, zo’n 25 meter boven het toneel. Onder de vloer van de rollenzolder hangen de trekken van de trekkenwand, de hijsinstallatie waarmee decorstukken worden opgehangen.
Tuimeling
Ik maak, zoals Alice, een tuimeling, maar dan omgekeerd en ik beland in een vervreemdende ruimte van staalkabels, kettingen, lieren, buizen en trekken. Door de roostervloer kan ik ver onder mij de toneelvloer zien.
…Op haar tweede ronde kwam ze echter bij een laag gordijn, dat ze niet eerder had opgemerkt en daarachter was een deurtje van 50 centimeter hoog. Ze probeerde het gouden sleuteltje in het slot, en tot haar grote vreugde paste het.
Sleutel
Mijn collega opent met een sleutel een luik, en even later staan we op het dak. Ik sta voor de reusachtige P, van de letters P A R K T H E A T E R die op de Philipszaal staan tegen de achtergrond van de lichtwand van Herman Kuijer. En voel me in rap tempo kleiner worden.
Met één hand probeer ik naar de rand van de letter te reiken, maar het is te ver om hem aan te kunnen raken. Na een korte wandeling langs de overige letters A R K T H E A T E R, is het tijd om terug te keren.
Alice opende de deur en ontdekte dat-ie naar een gangetje leidde niet veel groter dan een rattenhol. Ze knielde neer en keek door het gangetje in de mooiste tuin die je ooit hebt gezien.
Avontuur
Morgen luister ik verder naar het avontuur van Alice. Dan neemt actrice Maria Kraakman het stokje van Ramsey over. Ze zal me vast bij de les houden.
Hopelijk beleef ik samen met vele andere bezoekers, haar avonturen ook weer eens live in het theater, terwijl de regen op het nieuwe dak klettert.
Het dak van het Parktheater wordt vernieuwd.
Het dak bestaat uit verschillende ‘deeldaken’: de Grote Foyer, het Ketelhuis, de kleedkamers, de zijtonelen en de laad- en losruimte (van de laatste is het dak in 2019 al vervangen).
De werkzaamheden zijn in handen van het bedrijf ZND NEDICOM. De sloop van het dak startte in augustus. Daarna werd er eerst een ‘noodlaag’ opgelegd (die blijft liggen). Vervolgens werd de isolatielaag gelegd en als laatste de afdeklaag. Rond kerst 2020 zullen de werkzaamheden afgerond zijn.
Zonnepanelen
Het dak wordt vernieuwd omdat er zonnepanelen op komen te liggen in het kader van het project Slim Verduurzamen Vastgoed van de gemeente Eindhoven. De gemeente heeft de ambitie om in 2035-2045 0 CO2-neutraal te zijn (het gebouw is eigendom van de gemeente).
Voor deze verduurzaming maakt zij een start met vijf gemeentelijke gebouwen, waaronder het Parktheater. De andere vier gebouwen zijn Dynamo, de Effenaar, Tennishal Eindhoven Noord en Sporthal de Vijfkamp. In totaal gaat het om 9000 m2 dakoppervlak, waar zo’n 5000 zonnepanelen (waarvan 400 op het Parktheaterdak) op komen te liggen.
Daarmee kan per jaar ongeveer één miljoen kWh aan zonne-energie opgewekt worden. Dat is evenveel als het energieverbruik van 350 huishoudens.
Op dit moment ligt de helft van het beoogde aantal zonnepanelen op het dak, 200. De andere 200 panelen zullen in de loop van 2021 gelegd worden.
Bronnen:
Alice in Wonderland - ITA
Gemeente Eindhoven
Eindhovens Dagblad
Reageren op deze blog? Mail naar loes@parktheater.nl
Alle blogs van Loes