Van 1 tot 15 november organiseert het Parktheater theaterfestival Let’s talk about US & us. Aan de vooravond van de Amerikaanse verkiezingen staan we stil bij de invloed van Amerika op ons dagelijks leven. Dit doen we door een breed aanbod aan voorstellingen, lezingen, dialoogtafels, (jeugd)workshops en exposities.

Nederland is het meest Amerikaanse land van Europa” zei journalist en ondernemer Sander Schimmelpennick in 2022. We zijn gek op Friends, New Girl, NCIS en eten ook in Eindhoven bij Papa Johns, Taco Bell en KFC. Ook volgen we het nieuws uit ‘the US’ met spanning; de rechtszaken van Trump en natuurlijk de aanstaande verkiezingen. De impact van Amerika op de Nederlandse cultuur, identiteit en waarden is overal om ons heen zichtbaar. Maar de veramerikanisering gaat veel verder dan trends, lifestyle of producten.

US & us

Sociale bewegingen in Amerika, zoals Black Lives Matter en #MeToo, strijden elke dag voor een inclusieve en rechtvaardige samenleving. Zij hebben met hun protesten ervoor gezorgd dat ook wij anders zijn gaan kijken naar hoe we met elkaar omgaan. Ongelijkheid ziet er door ieders ogen anders uit en deze verzetsbewegingen hebben de wereld even via hun ogen laten zien. Dat heeft in Nederland uiteindelijk ook gezorgd voor nieuwe wetsvoorstellen.

En niet alleen op onze samenleving of in de politiek heeft de US zijn stempel op us gedrukt. Ook onze economie kan niet zonder de technologieën die ontwikkeld zijn in Silicon Valley, denk aan Big data-analyse of kunstmatige intelligentie.

Land of the free?

In 2024 vieren we in Nederland 80 jaar vrijheid. Belangrijk moment om hier even bij stil te staan. Wat betekenen vrijheid en veiligheid voor ons, en wat zijn we bereid daarvoor te doen? En welke rol spelen de Amerikaanse verkiezingen hierin? Met zoveel conflicten om ons heen en de opkomst van autocratisch leiderschap, is het duidelijk dat vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend is. Wat er in de wereld om ons heen gebeurt, raakt ons direct in ons gevoel van veiligheid. Het is iets waar we samen met andere landen continu aan moeten werken.

Let’s talk about it!

Tijdens het mondige theaterfestival Let’s talk about Us & us duiken we dieper in het land van onbegrensde mogelijkheden. Met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht kijken we naar wat de Amerikaanse cultuur ons brengt en wat wij hen te bieden hebben. We willen voorbijgaan aan hokjesdenken, desinformatie en nepnieuws, en de oceaan tussen onze continenten wat kleiner maken.

We laten theatermakers, denkers en doeners aan het woord om hun perspectieven te delen over de Amerikaanse wereldorde in relatie tot ons. Benieuwd naar het programma? We vertellen je graag meer! 

Programma

Bekijk hier het complete programma en kijk mee, praat mee, beleef mee:

Interactief programma

Tijdens Let’s talk about US & us bieden we een breed programma aan van voorstellingen, lezingen, dialoog en (jeugd)workshop in het Parktheater en Natlab. Na een voorstelling of expositie zetten wij als Parktheater graag een stap verder. Dit doen wij door middel van ons interactieve programma:

Amerika in je broekzak

Heb je vandaag al door Instagram gescrold op je telefoon? Google Maps gebruikt? Video’s bekeken op YouTube …of PornHub? Een WhatsApp-berichtje gestuurd of een serie gebinged op Netflix? Dit zijn allemaal Amerikaanse apps, en hun verdienmodel is het beïnvloeden van jouw brein. Met precies gedoseerde dopamine-shotjes weten ze jouw aandacht vast te houden …en voor je het weet, zit je te doomscrollen op de wc. De invloed vanuit Amerika op ons doen en denken zit letterlijk in je broekzak.

In een gigantische mindmap ontrafelt Rogier Klomp de complexe wereld van Amerikaanse technologie. Tegelijkertijd legt hij connecties met zijn eerdere video's en documentaire-animaties. Deze installatie nodigt je uit om met kritische blik naar onze digitale wereld te kijken en je bewust te worden van het world wide web van invloeden.

Rogier Klomp is een visual storyteller, hij vertelt verhalen in verschillende media. Zijn werk was te zien in het Stedelijk Museum Amsterdam, MU Hybrid Art House, VPRO Tegenlicht en op internationale filmfestivals van São Paulo tot Beirut.

Verkiezingsnacht: They / Them / Us

Op 5 november is het Amerikaanse verkiezingsnacht, and we vote with pride! Als liefdevol tegengeluid tegen de toenemende beperking van LGBTQ+-rechten in de US organiseren wij een avond waarin Queerness gevierd wordt. Verwacht een mix van film, performance, interviews, Queer Art, drag en nog veel meer!

Met bijdragen van onder andere Day Day Gay, House of Salvia en Queerhoven belooft het een onvergetelijke avond te worden, vol liefde en glitter! Deze fabuleuze avond wil je niet missen.

Deze programmering is tot stand gekomen i.s.m. gastprogrammeurs: Boss Bayrents, Alex Beaujon, Lilia Scheerder en Luuk van de Ven.

Food for Thought: American style

Heb jij er ook zo naar uitgekeken? Het is weer zover: ons veel besproken eetconcept Food for Thought is terug! Na een spraakmakende aftrap tijdens Let's talk about democracy (2023), heeft fooddesigner Franke Elshout uit Eindhoven in samenwerking met onze koks van restaurant BIJ13 voor deze editie weer een unieke dinerervaring samengesteld. Ditmaal geheel in een 'American style' jasje!

'Ik zie eten als het perfecte medium om mensen met elkaar te verbinden en samen te brengen. - Franke Elshout, Fooddesigner in Eindhoven'. - Franke Elshout, Fooddesigner

In een unieke theatrale setting op onze Grote Foyer eten we samen American Style. Gastheer Steye van Dam onderzoekt op humoristische wijze samen met jullie wie dé Amerikaan en dé Nederlander nou echt is. We gaan op luchtige wijze in op hokjes denken, desinformatie en nepnieuws en maken de oceaan tussen de twee continenten wat kleiner.

Bij welke Food for Thought schuif jij aan?

De voorstelling Boekestijn en De Wijk en theaterlezing Maarten van Rossem hebben vooraf een Food for Thought diner. Alle gasten krijgen hetzelfde diner en er is ruime keuze aan vegetarische hapjes van meerdere keukens, smaken en culturen. Boek dit uniek eetconcept voor €1,- in combinatie met de voorstelling.

Gastheer Food for Thought: Steye van Dam

Steye van Dam is spreker, dagvoorzitter en presentator. Maar bovenal, eerlijk, menselijk, meedogenloos en geestig. Tijdens Food for Thought gaat hij op wervelende en luchtige manier in op hokjes denken, desinformatie en nepnieuws. Bereid je voor op een avond vol humor met een boodschap! Kun je niet wachten? Bekijk hier alvast een compilatie van zijn werk:

Wildpark kinderatelier

Wildpark is benieuwd naar hoe kinderen en jongeren zich verhouden tot Amerika. Op 10 november gaan ze in gesprek met kinderen en jongeren hierover. Zijn ze er ooit op vakantie geweest? Wat trekt hen aan het land? Wat is het eerste beeld wat in ze opkomt? Ze maken acts, schrijven eigen materiaal, bestuderen speeches van Kamala Harrris, Joe Biden & Trump. Hangen in clichés en spelmatig all-in en over the top. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over het kinderatelier voor kinderen. Hier kun je meer lezen over het kinderatelier voor jongeren. Deelname is gratis na aanmelding.

Wildpark is een collectief van makers die de jeugd vertegenwoordigt. Ze laat kinderen, jongeren en professionele makers met elkaar in co-creatie een nieuw verhaal vertellen. Een verhaal over de jonge zoekende mens, die zich verhoudt tot de wereld. 

Samen in dialoog

Voorafgaand aan de voorstelling Duizend aanslagen op de Obama's gaan we samen in gesprek over burgerschap. Er zijn in de wereld crisissen van allerlei soorten en maten, maar er zijn ook kansen en mogelijkheden te over. Wat zijn onze dromen? Welke stappen kunnen we zelf zetten? Deze avond wordt aangeboden in samenwerking met Eindhoven in Dialoog. Praat jij mee? Deelname is gratis na aanmelding. 

Eindhoven: a HipHop story

Bij het Van Abbemuseum kun je ervaren hoe de HipHop scene onderdeel werd van het DNA van Eindhoven en het internationaal op de kaart zette. Sinds de geboorte van HipHop heeft de cultuur een plek in Eindhoven, waar begin jaren tachtig een ondergrondse beweging ontstond. Met de tentoonstelling Eindhoven: a HipHop story geeft het museum de straatcultuur, die zo’n bepalende factor is voor de vorming van de stad, voor het eerst een groter podium. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer over deze subcultuur of de drie belangrijke principes die het uitgangspunt vormen van deze experimentele tentoonstelling.

Waarom organiseren wij dit festival?

In onze mondige festivalreeks Let’s talk about… willen we de belangrijke thema's onderzoeken die ons allemaal raken en die om verdieping vragen. Theater is voor ons het middel om met elkaar in gesprek te gaan. Vanuit die verdieping ontstaat verbinding, en dat is precies wat het Parktheater wil zijn: de verbindende factor tussen een diversiteit aan mensen, van alle generaties en met verschillende opinies.

Partners


Theaterfestival Let's talk about US & us komt tot stand met hulp van diverse partners. We werken deze maand samen met o.a. Natlab, Franke Elshout Fooddesign.

Let's talk about US & us is mede mogelijk gemaakt door Vfonds. Vfonds is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranen.